Faiz ve Katılım Bankacılığı üzerine

Kitap ve İnsan - kitapveinsan.com

Faizci bankacılık sistemi, sömürünün enstrümanlarından sadece birisidir. O yüzden öncelikle en üst kategori olarak her tür (Küresel, bölgesel, ulusal, bireysel, sistemli, planlı, kanuni, kanun dışı) SÖMÜRÜ uygulamasını masaya yatırmak gerekir. İlke olarak katılım bankacılığı yanlış değildir, ancak ülkemizdeki uygulanış şeklinin problemli olduğu kanaatindeyim, zira katılım bankaları da faizci bankalar gibi katılım bankacılığından ziyade finans bankacılığı yapmaktadırlar.

Karikatürdeki espri katılım bankacılığının da sömürü aracı olarak faizci bankacılık sisteminin bir parçası olduğu ve farklı olarak katılım bankacılığının dini araçsallaştırdığı iddiasıdır.

Siyasi iktidarların katılım bankacılığını desteklemeleri sömürü karşıtlığından değil, dini araçsallaştırarak kendilerine kaynak yaratma amaçlı popülizmlerinin bir sonucudur.

Faiz oranlarının çok düşük hatta negatif olduğu oranda bankacılık sisteminin sömürü aracı olmaktan uzaklaştığı ve kabul edilebilir olmaya yaklaştığı söylenebilir.

İslami kesim faizsiz borç (karz-ı hasen) veren kurumlar tesis etmedikçe, zorda kalanların faizli bankalara mahkûm olmalarını kınama hakkına sahip değildirler.

Hepsinden önemlisi oldukça düşük faiz oranlarının niçin ekonomik olarak kalkınmış ülkelerde, görüldüğü üzerinde düşünmemiz gerekir, sebep açık gibi görünüyor: ÜRETİM.

Faiz konusunda okuduğum en ciddi eser olan FAİZ SORUNU (Tarek El Diwany)’na bakılırsa, faizin yapısal sebebi BANKNOT sistemi olduğundan, bu sistemin de ayrıca tartışılması gerekmektedir, özellikle de yönetimlerin bol bol karşılıksız para bastığı bir dönemde bu husus önemli görünmektedir.

Faizsiz bankacılık konusu maalesef günümüz İslam dünyasında bilhassa dindar çevrelerde ve dindarlık gösterisine muhtaç siyasi yönetimlerde bir moda, bir rant kapısı hatta dolaylı bir tür sömürü aracı haline gelmek üzeredir. İslam dünyasının başarılı bir faizsiz ekonomi ve bankacılık modeli geliştirememesinin sebebi, bunun gerçekleşmesinin önündeki teorik ve pratik zorluklarından ziyade bu kavramı araçsallaştırıp çeşitli amaçlarla kullanmayı tercih etmesinden dolayı AHLAKİ bir problemdir.  Bütün bunlar kendi okumaların ve şahsi tecrübelerim sonucunda ulaştığım kanaatler olup, eleştiriye tamamen açıktır, sadece konuyla ilgilenenler için bir tartışma zemini oluşturması için istek üzerine sizlere sunulmuştur. Selam ve saygılarla.

Alıntı: Prof. Dr. Hayri KIRBAŞOĞLU – https://twitter.com/MHKIRBASOGLU

Ayrıca okuyunuz:

1 – https://kitapveinsan.com/kat-kat-katlanan-faizi/

2 – https://kitapveinsan.com/fakirligin-lokomotifi-faiz/

3 – https://kitapveinsan.com/faiz-yuzunden-baskalarinin-kulu-haline-gelenler/

4 – https://kitapveinsan.com/faiz-bakara275-276-278/

5 – https://kitapveinsan.com/ekonomiye-giren-faizli-kredi-ve-toplum/