Siz de “paylaşma hastası” olabilir misiniz?

Kitap ve İnsan - kitapveinsan.com

SİZ DE ‘PAYLAŞMA HASTASI’ OLABİLİR MİSİNİZ?

Cep telefonlarıyla her anımızı kaydediyor, anında paylaşıyor, özel hayatımızı herkese sunuyoruz. Sosyal medyada paylaşılanlar ise genellikle “parıltılı hayatlar” oluyor. Peki, bu durumun psikolojik açıklaması nedir? “Paylaşma” bir hastalık mıdır?

Psikiyatrist Prof. Dr. İlhan Yargıç’a göre:

Sosyal paylaşım siteleri insandaki gizli kalmış ya da bastırılmış beğenmişlik duygusunu açığa çıkarıyor, kendine âşık olma durumu diğer bir adıyla da narsisizm yaratıyor.

OLMAYACAK YERLERDE FOTOĞRAF ÇEKİLİYOR

Akıllı telefonlar, tabletler o kadar hayatımızın içindeki her saniyemizi fotoğraflıyor, sosyal medya hesaplarımızdan o fotoğrafları süslüyor yine saniyeler içinde paylaşıyoruz.

Kimisi fotoğrafların içinde olmayı tercih etmiyor

ama kimisi için fotoğrafın öznesi olmak çok önemli.

Üstelik zaman mekân fark etmiyor,

en üzücü anlardan biri olan cenazede dahi selfie çeken

ya da ölmek üzere olan birinin son anlarını görüntüleyene rastlıyoruz.

“PAYLAŞMA HASTALIĞI”

İşte buna psikiyatride paylaşma hastalığı deniyor,

hastalık kendine aşık olmakla başlıyor.

Prof. Dr. İlhan Yargıç; kendine aşık olanların temel özellikleri arasında

üstünlük duygusu,

beğenilme ihtiyacı,

hayranlık beklentisi

ve empati yapamama olduğunu söylüyor

ve “Diğer insanlara kıyasla özel ve üstün biri olduğunu düşünen narsist kişinin tüm çabası;

yaşadığı dünyada yeterli, değerli, sevilen, anlamlı ve meşru bir varlık olduğunu diğer insanlara tasdik ettirmektir diyor.

Paylaşma hastalığı da kendine âşık olmaktan doğuyor. Çevresinde daha fazla beğenilmek istenen kişi en olmaz yerlerde bile fotoğraf paylaşmaktan vazgeçemiyor.

Psikiyatride kişilik bozukluğu olarak tanımlanan bu durum ise ilerlediğinde hem kişiyi hem de ilişkilerini etkileyebiliyor.  Evli çiftler arasında anlaşmazlıklara neden oluyor, aldatılma ya da boşanma olaylarına zemin hazırlıyor; depresyon ise bu bozukluğun en hafif etkisi…

Prof. Dr. Yargıç; kendine âşık olma durumunun kişinin yakın çevresi tarafından fark edilip mutlaka psikiyatrik alanda yardıma yönlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Aksi halde süreç madde bağımlılığına varıncaya dek ilerleyebiliyor.