Kayıt altına alınmamış bir evlilik mümkün mü?

Kitap ve İnsan - kitapveinsan.com

İmam nikâhı adı altında kayıt altına alınmamış uydurulmuş bir şeye inanıyor. Bak bu yanlış dediğinde ise hakaret ediyor. Nikâhın kelime anlamı ne peki?

Nikâh: Bir erkekle bir kadının evlilik birliği kurmasını sağlayacak yasal işlem.

Nikâh diğer hukuksal durumlar gibi 2 tarafında onaylaması gereken bir sözleşmedir. Ve bir nevi tüzel kişilik olan aile kurumu ile alakalı en az 2 yeni durum ortaya çıkar:

  1. Miras (hem ekonomi, hem hukuk)
  2. Doğacak çocuğun velayeti.

Bir de üzerinde ısrarla durulması gereken ve nikâh ile koruma altına alınması bir zorunluluk olan 3. bir durum var:

“Yaratılış itibari ile daha zayıf daha narin karakterde yaratılmış kadının kötü niyetli erkek tarafından istismar edilebilme durumu”

*****
“Ya Hıristiyanlar kilisede nikâh kıyıyor.” çıkışı yapılabilir.

Onlar da kayıt altına alıyor be kardeşim. Ayrıca kilise onlara göre tanrıdır ve yaptıkları işlemler tanrısaldır. Kilise tanrı adına günahları affeder, tanrı adına dinden çıkarır, tanrı adına dine alır vs vs.
Lakin İslam’da ruhban sınıf yoktur. İmamlar da bizler gibi sıradan insanlardır. Zaten ayetteki ifadeye göre Allah elçileri de bizler de sorgulanacağız (A’raf suresi 6. ayet). Nitekim İslam’da ruhban bir sınıf olsaydı bile kilise örneğindeki gibi bu nikâhın kayıt altına alınması gerekirdi.

 

“Ama efendim kökümüz Osmanlı” çıkışı da malum.

İyi de Osmanlı’da da evliliği imamlar değil kadılar kıyardı ve kadı sicillerine kayıt ederdi. Şimdi devletimiz bu görevi belediye memurlarına vermişken Osmanlı kadılara vermişti. Kayıt dışı evlilik mi olur kendinize gelin.

Üstelik bu durumdan mağdur olan erkekler değil kadınlar ama şöyle bir araştırsak kadınlar daha çok tercih ediyor. Hem mükemmel bir dine inanıyorum diyeceksin hem de seni din adına mağdur etmelerine izin vereceksin. Akıl alır gibi değil.

Şükrü DAVGANA, 08.05.2017

Bir cevap yazın