-
Öfke, kızgınlık, korku, sevinç gibi olumlu ve olumsuz duygularını içine atma, bunları uygun bir dille ifade et.
-
Acı ve mutsuzluk veren olaylardan kaçıp, neşe ve mutluluğa yönelmek insan olarak hepimizin yapısında var. Seni rahatsız eden olaylardan uzaklaşırken bu olayları iyi anlaman lazım… Mutsuzluk veren olayları görmezden gelmek, yok saymak da bir seçenek. Fakat sorunlar ortaya çıktığı zaman çözmeye çalışmalısın. Birileriyle aranda bir sürtüşme varsa, araya üçüncü kişileri sokmadan kabul edilebilir ölçüler içinde bu kişilerle konuşmayı dene.
-
Gereksiz bir bilgi beyinden kolayca atılabilir. Önemli gördüğün deneyimler hayatın boyunca sana yardımcı olur. Zaman içinde edindiğin bilgilerin önemini fark et ve bunları değerlendir. Beyin sana bu imkânı sunar. Bu imkânı değerlendirdikçe zekân da gelişmiş olur.
-
Zamanını verimli şekilde değerlendirmek için ilk şart, olumlu ruh sağlığına sahip olmandır.
-
Çalışıp üretken olmanla ruh sağlığın arasında yakın bir ilişki var. Bu bakımdan, özellikle okul veya iş dışındaki boş zamanlarında birtakım uğraşların olursa ne âlâ! Bu senin yapıcı ve yaratıcı olmanı sağlayacak.
-
Beden sağlığın ile ruh sağlığın arasındaki ilişkiye dikkat etmen gerekiyor. Yaşın ne olursa olsun, gerekli protein ve minerallerden yoksun bir beslenmeye dur de. Beden ve ruh sağlığın için beslenmene çok dikkat et.
-
Aklına seni mutsuz edecek veya korkutacak bir şey mi geliyor? Düşünmemeye çalışarak kafandan at demiştik ama ne biliyoruz, belki bu senin için mümkün değildir. Bazı psikologlar bileğine lastik bir bileklik geçirmeni ve aklına gelmesini istemediğin bir şey aklına geldiğinde bu bilekliği gerdirip bırakmanı öneriyor. Bunun yerine sana cazip gelen başka bir yol da deneyebilirsin. Mesela sabit bir şarkı seç ve aklına her geldiğinde bu şarkıyı açıp o beyin virüsünü başka bir yere yönlendir.
-
Günlük hayatına bağlı olarak gerginlik ve zorlanmalar yaşıyorsan -ki bunu herkes yaşar- vücudundaki kas gerginliklerini gevşet ve uygun nefes alma yöntemlerini öğren. Bu şekilde gerilim ve zorlanmalara karşı uzun vadede ortaya çıkabilecek baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve sürekli iç sıkıntısı gibi olumsuz belirtilerle baş etmenin mümkün olduğunu biliyoruz.
-
Nerede olursan ol, olgunlaşman ve olgunlaşmaya devam etmen için “kendini bilme” kuralı senin temel basamağın. Duygu, ilgi, yetenek, ileriye yönelik düşüncelerin; yürüme, giyinme ve konuşma şeklin; yalnızken veya başkalarının yanındayken takındığın tavırlar senin kişiliğini yansıtır. Kendini bilmeye çalışman, sana olaylar karşında nasıl tavır takınman gerektiği konusunda da yardımcı olacak. Ayrıca bu şekilde kendini başkalarının gözünden de kolayca görebilirsin.
Alıntı: 2015 – Kullan ya da kaybet, Üsküdar Üniversitesi