Masabumi Hosono, Titanik gemisinde seyahat eden tek Japon vatandaşıydı. Rusya’daki demiryolu sistemlerini araştırma görevinden dönerken Londra güzergâhını kullanmak istemiş ve Titanik’in ilk ve son seferinin yolcularından biri olmuştu. Bir filikaya atlayarak bu faciadan canını kurtardı ancak Japonya’ya ayak bastığı andan itibaren manevi anlamda büyük bir baskının içerisine düştü.
“Kadınlar ve çocuklar” ilkesini çiğneyerek Samuray ahlakıyla bağdaşmayacak bir ayıp işlemekle suçlandı. Harakiri yapmaya davet edildi. Memuriyetine son verildi. Hosono’nun Titanik batarken yaptığı bu seçim, Japonya’da korkaklık örneği olarak ders kitaplarına kadar girdi.
Hosono tüm bu olaylar sonunda eve kapandı, kimseyle görüşmeyip yıllarca herkesten izole bir hayat sürdü. Ta ki 1923’teki büyük Kanto depremine kadar. Deprem sonucunda Japonya’daki demiryolları büyük zarar görünce, bakanlık Hosono gibi tecrübeli bir elemandan tekrar yararlanmak istedi ve Titanik meselesinin artık gündemden düşmüş olmasını da göz önüne alarak Hosono’ya tekrar iş teklifinde buldu. Hosono 1939 yılında bir kalp krizi sonucu hayatını kaybedene kadar Japon demiryolları için çalıştı.