Irkçılık, insanların canını acıtan ciddi bir hastalıktır. Irkçılık hala geniş bir kitlenin davranışlarını yönlendiriyor ve ikili iletişimi olumsuz yönde etkiliyor. Geçmişteki birçok savaş ırk temelliydi ve milyonlarca insan bu savaşlarda katledildi.
Cildinizin rengini, dilinizi ve doğduğunuz yeri siz seçmediniz, peki seçmediğiniz şey üzerinden başkalarını incitmek ve küçümsemek ne anlama geliyor?!
İnsanı sadece insan olarak görebiliyor muyuz?
Son yıllarda, bazı ülkelerdeki savaş ve kötü giden ekonomik koşullardan kaynaklanan göç olgusuyla birlikte, ırkçı davranışlar da artış göstermiştir.
Irkçı davranış, uzun yıllar ülkelerine hizmet edenleri bile istisnai olarak görmedi.
Örneğin; Türk kökenli Mesut Özil Almanya’da doğmuş, orada okumuş ve uzun yıllar Alman milli takımına destek vermiştir. Özil, insani değerlere saygı duyan, her insanın içini acıtan ırkçı söylem ve nedenleriyle milli takımını zorunlu olarak terk etti ve geriye tokat gibi olan şu sözu kaldı:
‘Kazanırken Alman, Kaybederken Göçmenim’!
Bu sözler ölü vicdanları, yeniden canlandırmalı.
İnsanı insan olarak görmek için dindar olmaya gerek yok, insan ol yeter!
Din, insani değerleri korumanıza yardımcı olur. Din, renk ve ırk farklılıklarından bahsederken bakın ne diyor?
“Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da Allah’ın ayetlerindendir. Bunda, bilenler için ayetler vardır.” (Rum 30/22)
İnsanların renkleri ve dilleri arasındaki fark Allah’ın ayetlerinden ise, bu ayetler başkalarına zarar vermek için nasıl kullanılabilir?! Bu davranış, Allah’ın ayetlerine inanan bir kişi tarafından uygulanamaz. Dil ve ırkların farklılığının amaçlarından biride halklar arasında birbirini tanımak ve kaynaşmaktır:
“Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Birbirinizi tanıyasınız diye oymaklara ve boylara ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, Allah’tan en çok çekinenizdir. Her şeyin iç yüzünü bilen Allah’tır.” (Hucurat 49/13)
Allah’a inanan kişileri kesinlikle ırkçı davranışlar sergilememesi konusunda uyarıyorum. Allah’a inanmayan kişileride en azından insani değerleri korumak adına, ırkçı düşünmemeye davet ediyorum.
Hisham Alabed