Sadece Arakan’da duygusallık üzerinden sorunu anlayamaz çözüme odaklı stratejiler geliştiremeyiz Aksine bu eziklik ölçüsüzlüğe savurur. Evet sorunun sonuçları yoğun duygusallık içeriyor ve bir Müslüman olarak duygulanmalı ve olaylara öfkelenmeliyiz ama salim aklı koruyarak.
Arakan da Kürt sorunu, Belucistan problemi, Batı Sahra sorunu ve Tuareg sorunu gibi özellikle sorun olsun diye bırakılmış bir bölge… Bölgede ABD-Çin rekabeti var. Arakan’daki köklü bir etnik-dini gerilimi bu iki emperyalist güç siyasi bir kart olarak kullanıyor.
Arakan’ın yerel İslami muhalefeti ABD-Hindistan-Çin rekabetindeki güç dengelerini gözetiyor. Ancak Arakan’da da bir hayalet ortaya çıkıyor. Suud-Pakistan destekli Hareke el-Yakin adlı örgüt ortaya çıkıyor. Karşı tarafda da Çin destekli Militan Faşist-Budist sentezi bir hareket..
İHH Arakan Raporuna göre Suud-Pakistan destekli Hareke el-Yakin ile Çin destekli Burma Budist Sangha örgütü çatışmaları alevlendiriyor… ABD-Çin vekalet savaşının mağduru olan Rohingya Müslümanların muhatabı da Endonezya-Malezya ve Bangladeş oluyor. Hindistan da dolaylı…
Bu saflaşmada Çin’e karşı ABD’ye yakın duran Dalai Lama Rohingya Müslümanlarını savunuyor: http://arakanna.com/wp_arakanna/en/?p=4958
STKlarımızın bu denklemde Rohingya Müslümanların haklarını önceleyen dengeleri de hesap eden bir dil strateji geliştirmeleri gerekiyor.
Endonezya ve Malezya’yadaki yönetimlere kamuoyu baskısı yapılmalı oradaki STK’lar ile iletişime geçilmeli. Dalai Lama’nın geçen yıl oynadığı olumlu yatıştırıcı rolü tekrarlaması için girişimlerde bulunulmalı.
Dezenformasyon rüzgarına engel olunmalı paylaşılan yalan yanlış fotoğraflara dur denmeli. Haklı davaları sulandırmakta üstümüze yok.
Arakanda Katliam Var diyen herkesi şu raporu okumaya davet ediyorum tebrikler İHH/İNSAMER: http://insamer.com/rsm/files/Myanmarin%20Rohingya%20Cikmazi-Arakanda%20Tarihi%20Surec%2C%20Ic%20Dinamikler%20ve%20Uluslararasi%20Aktorler.pdf
Türkiye ivedilikle Endonezya ve Malezya ile #Arakan için görüşmeli 3’lü bir girişimle Hindistan ve Bangladeş’i sürece dahil etmeli. Türkiye #Arakan için Çin’in Myanmar’daki baskılarına karşı aktif bir diplomasi yürütebilir mi? Soru bu…
Dinler tarihi araştırmacısı Bülent Şahin Erdeğer, 28.08.2017 – https://twitter.com/Ebu_Nidal