5 ila 2 milyon yıl öncesini kapsayan Pliyosen Dönem’de sıcaklıklar şimdikinden 2 derece yüksekti. Sular da 10-40 metre yüksekti!
2016’da yayınlanan bir araştırma, 20. yüzyıldaki deniz seviyesi yükselme hızının son 27 asırdan daha hızlı olduğunu gösteriyor! Dahası, son 20 yıldaki deniz seviyesi yükselme hızı, 20. yüzyıldakinin 2 katından daha fazla! Deniz bizi yavaş yavaş yutuyor!
Sadece bu yüzyılın sonuna kadar su seviyeleri 0.5-1.3 metre arasında artacak. Eğer İklim Değişikliği hızlanırsa, bu sayı da artacak…
Ama şunu söyleyelim: Yakın gelecekte suların 55 metreden fazla yükselmesi mümkün gözükmüyor. Var olan karasal buz kütlesi dolayısıyla…Ama yine, konu o değil! Konu, bunun sürdürülebilir bir gidişat olmadığı. Konu, olayın sadece su yükselmesi olmaması. Sorun çok daha büyük.
Sorun, artan atmosferik CO2 oranı nedeniyle suların asitlenmesi. Bu da, besin zincirlerini etkiliyor. Türümüzü ve tüm türleri etkiliyor!
Sorun, doğa olaylarının şiddetlenmesi. Jet akıntıları doğal biçimde dağılmadıkça, kasırga ve fırtınalar güçleniyor. Binlerce insan ölüyor! Sorun, yağışların hiddetlenmesi. Dünya ısındıkça, atmosfer daha çok nem tutuyor. Yağışlar güçleniyor, seller canlıları yutuyor.
Bunların tek sorumlusu biz insanlar değiliz. Ancak önemli bir sorumlusu bizleriz! Daha önemlisi, bizim bu soruna katkımız önlenebilir!
“İklim Değişikliği’ne insan mı sebep oluyor?” sorusu tek önemli sorun değil. Önemli olan, insanın neden olduğu kısma engel olabilir miyiz?
Doğru soruları sormak, doğru çözümleri üretmeyi mümkün kılacak. Doğru soruları sormak da, bilim öğrenmek, anlatmak, savunmak ile başlıyor.
Çağrı Mert Bakırcı, 18.07.2017 – Kaynak ve daha fazlası için: https://twitter.com/cagrimbakirci